Vanaf €200 gratis verzending! Bekijk meer

WIN EEN ZIP TYPE 1 VOOR MAAR €1!

Ontsteking Afstellen

Ontsteking Afstellen

Fresh Parts |

  1. Het controleren van het ontstekingstijdstip houdt in dat je verifieert of de contactpunten beginnen te openen wanneer de zuiger of krukas zich in de voorgeschreven positie bevindt. Daarom is het altijd belangrijk om eerst de opening van de contactpunten te controleren.

  2. Controleer het tijdstip door gebruik te maken van het centerpuntmerkteken op het vliegwiel en controleer de opening van de punten met een testlampje, zoemer of ohmmeter die is aangesloten op de punten. In noodgevallen kun je ook controleren of de punten openen door een dunne voelermaat (0,02 mm) of een sigarettenvloeitje tussen de punten te plaatsen en te voelen wanneer het loskomt.

  3. Volg de onderstaande stappen: a. Draai het vliegwiel langzaam met de hand tegen de klok in totdat het merkteken op het vliegwiel overeenkomt met het rechter merkteken op het carter. b. Op dit punt moeten de punten beginnen te openen. c. Als dit niet het geval is, maak dan de schroeven van de grondplaat los en draai de gehele grondplaat totdat dit wel het geval is. Let er daarbij op dat het vliegwiel niet verschuift. Probeer het tijdstip niet aan te passen door het vaste contactpunt te verschuiven! d. Draai het vliegwiel een volledige slag door en controleer het tijdstip opnieuw. e. Als de punten vanwege slijtage niet correct sluiten, vervang dan de gehele onderbreker en voer de stappen c en d opnieuw uit.

  4. Als een nieuw vliegwiel of een nieuwe krukas is gemonteerd, breng dan een nieuw merkteken aan op het vliegwiel. Gebruik hiervoor een dieptemicrometer die speciaal verkrijgbaar is in de handel. Schroef de dieptemicrometer in de bougieopening, bepaal nauwkeurig het Bovenste Dode Punt (BDP), stel de dieptemeter in op nul en draai het vliegwiel voorzichtig tegen de klok in (linksom) tot 0,9 mm voor het BDP en breng een merkteken aan.