Vanaf €200 gratis verzending! Bekijk meer

Betaal nu achteraf met Klarna!

Krukas (de) Monteren

Krukas (de) Monteren

Fresh Parts |

Benodigdheden:

  • Krukas
  • Lagers en keerringen
  • Vloeibare of papieren carterpakking
  • 650 graden föhn (verkrijgbaar bij bouwmarkten zoals Praxis of Gamma, betaalbaar)
  • Gereedschap en momentsleutel
  • Twee gelijke blokken hout van dezelfde hoogte
  • Kunststof hamer (geen ijzeren hamer)
  • 2-takt olie
  • Hittebestendige handschoenen

Voor het verwarmen van de carterdelen gebruiken we geen gasbrander, omdat deze niet gelijkmatig verwarmt en op één plek te sterk verhit. Dit kan leiden tot problemen bij de montage, omdat het materiaal niet gelijkmatig uitzet. Bovendien kan het te heet worden, wat schade aan de lagers kan veroorzaken, vooral bij kunststofkooilagers.

Het demonteren van de oude krukas:

  1. Verwijder eerst alle andere onderdelen van de motor, behalve de eindvertraging.
  2. Maak de carterbouten los waarmee de carterhelften bij elkaar worden gehouden.
  3. Plaats een moer op het variogedeelte van de krukas. Draai de moer zover aan dat je de draad niet beschadigt.
  4. Geef een paar gerichte tikken met een grote kunststof hamer. De krukas komt nu uit één carterhelft, maar zit nog in het andere gedeelte.
  5. Herhaal het proces met de moer aan de andere kant. Plaats het kleine carterdeel op twee blokken hout, zodat je de krukas er recht uit kunt tikken. Het kan zijn dat de lagers in de carterhelften blijven zitten. Tik ze eruit met behulp van een ronde bus.
  6. Verwijder ook de oude keerringen uit het blok.
  7. Maak beide carterhelften grondig schoon en zorg ervoor dat de pasvlakken schoon zijn.

Het monteren van de nieuwe krukas:

  1. Plaats een doek tussen de bankschroef en hang de krukas met de wangen in de bankschroef. Draai de bankschroef voorzichtig aan, zodat de krukas niet uit de bankschroef kan schieten.
  2. Vet de krukasas in met wat olie. Duw het lager er zo ver mogelijk op en tik het voorzichtig aan met een schone bus. Zorg ervoor dat de bus goed schoon is om te voorkomen dat het lager meteen wordt beschadigd. Herhaal dit proces aan de andere kant van de krukas. Zorg ervoor dat de hele krukas goed is ingevet met 2-takt olie.
  3. Plaats het grote carterdeel op twee blokken hout, met de transmissiekant naar beneden. Verwarm de lagerschaal met de föhn totdat deze goed warm is. Dit kan even duren. Om te bepalen of de lagerschaal de ideale temperatuur heeft bereikt, houd je je hand een stukje van de lagerschaal af en